De meest goedkope autoverzekering afsluiten, niet altijd het interessantst

Misschien wel de vaakst gestelde vraag van veel mensen die een autoverzekering gaan afsluiten heeft te maken met wat nu precies de meest interessante prijs is voor die verzekering. Een goedkope autoverzekering afsluiten lijkt op het eerste zicht voor iedereen een uitstekende keuze te zijn. Wanneer er echter wat meer onderzoek wordt gedaan blijkt al snel dat, dat eigenlijk niet helemaal juist is. De meest goedkope autoverzekering voorziet je in de praktijk namelijk ook slechts van zeer beperkte polisvoorwaarden met alle gevolgen van dien. Wil jij ook graag te weten komen welk type autoverzekering nu voor jou in de praktijk exact de meest interessante keuze kan zijn? Je ontdekt het meteen hier op deze pagina!

            Wat is in de basis de meest goedkope autoverzekering?

Wanneer je het huidige aanbod met autoverzekeringen op de markt van naderbij gaat bekijken zal je meteen kunnen vaststellen dat er verschillende soorten verzekeringen voor je auto bestaan. We maken wat dit betreft een onderscheid tussen drie opties, namelijk:

 

  1. De WA-verzekering die wettelijk verplicht is;
  2. De beperkt cascoverzekering;
  3. De volledige cascoverzekering of de allrisk;

 

In de basis is de meest goedkope autoverzekering natuurlijk de WA-verzekering. Het is dan ook omwille van deze reden dat de Nederlandse overheid er uitsluitend voor heeft gekozen om deze vorm van autoverzekering wettelijk te verplichten. Waarom heeft men deze keuze nu echter precies gemaakt? Zeer eenvoudig. De WA-verzekering is eigenlijk geen autoverzekering die voor jou als verzekeringnemer zelf interessant is. Hoezo niet? Zeer eenvoudig.

 

Voor alle meer uitgebreide autoverzekeringen geldt dat ze op een bepaalde manier ook schade verzekeren aan je eigen auto. Dat geldt niet voor de WA-verzekering. Deze goedkope autoverzekering bevat enkel en alleen een polis die zorgt voor het verzekeren van schade ten opzichte van derden. Met andere woorden, raak jij betrokken in een ongeval en ben jij daarvoor verantwoordelijk? Dan zal jouw autoverzekering tussenkomen in de schade die de derde partij heeft geleden. Dat is interessant, maar de schade aan je eigen voertuig is niet gedekt. Die moet je dus volledig zelf voor je eigen rekening nemen.

            Voor wie is een goedkope autoverzekering echt interessant?

Bovenstaande informatie zal bij heel wat mensen ongetwijfeld direct zorgen voor de nodige bedenkingen. Als de WA-verzekering de meest goedkope autoverzekering is op de markt, maar ze geen schade aan je eigen auto indekt, is ze dan wel echt interessant? Dat is een uitstekende  vraag die eigenlijk iedereen zich zou moeten stellen. Het antwoord op die vraag valt echter in de praktijk alles behalve eenvoudig te geven. Dat is het gevolg van het feit dat er een behoorlijk aantal zaken een invloed op uitoefenen. Denk hierbij onder meer aan:

 

  1. Het soort auto die je hebt aangekocht;
  2. De hoeveelheid aan kilometers die je jaarlijks aflegt met de auto;
  3. De ervaring waar je als bestuurder over beschikt;

 

Veel mensen die hun auto willen laten verzekeren staan eigenlijk uitsluitend stil bij de kostprijs die ze daarvoor moeten betalen. Natuurlijk is de periodieke premie een belangrijk punt om aandacht aan te besteden. Ze moet namelijk natuurlijk gewoon goed betaalbaar zijn voor jou. Het is echter ook altijd van belang om net wat verder te kijken dan enkel en alleen maar de hoogte van de premie. Wat bedoelen we hier dan precies mee? Zeer eenvoudig. Een voordelige verzekeringspremie kan interessant zijn, maar wanneer je daardoor niet kan rekenen op alle vereiste dekkingen spreekt het voor zich dat je nooit echt tevreden zal zijn van je verzekering. Dit maakt meteen duidelijk dat de goedkope autoverzekering in de praktijk zeker niet altijd en al helemaal niet voor iedereen automatisch ook de beste autoverzekering is, integendeel.

            Een goedkope autoverzekering afsluiten voor een nieuwe auto?

In het merendeel van de gevallen maken mensen de keuze om voor de aankoop van hun nieuwe auto een lening af te sluiten. Dat is verstandig, want een auto kunnen we eigenlijk bestempelen als zijnde een verloren investering. Betekent dit dat je geen auto mag kopen? Natuurlijk niet. Wat dit wel betekent is dat een auto je in de praktijk in het merendeel van de gevallen (er zijn wel degelijk uitzonderingen) geen financiële meerwaarde zal opleveren. Er al je spaargeld in stoppen is dan ook eigenlijk helemaal niet zo interessant te noemen, integendeel. Het feit dat er voor de aankoop van een auto bijzonder vaak een financiering wordt afgesloten heeft ook een niet onbelangrijke keerzijde van de medaille.

 

Een goedkope autoverzekering zoals de WA-verzekering afsluiten voor je gloednieuwe auto kan in de praktijk eigenlijk niet aangeraden worden. Stel bijvoorbeeld dat je op een zeker ogenblik als bestuurder een fout maakt waardoor je betrokken raakt in een ongeval. Uiteindelijk blijkt dat dit ongeval jou ten laste wordt gelegd. Dat is zeer vervelend, niet in het minst omdat je slechts over een goedkope autoverzekering beschikt met een dekking voor derden. De betrokken partij zal dus worden vergoed door jouw verzekering, maar dat geldt niet voor je eigen schade. Deze zal je dus zelf moeten vergoeden terwijl ook nog eens de aflossingen voor je autolening gewoon door zullen blijven lopen… Dat is natuurlijk best pijnlijk.

            Wanneer is een goedkope autoverzekering dan wel interessant?

De informatie op deze pagina klinkt nu wel erg negatief voor wat het afsluiten van een goedkope autoverzekering onder de vorm van de WA-verzekering betreft. Zo negatief bedoelen we het echter helemaal niet, integendeel. Wat we wel bedoelen is dat je altijd goed moet nadenken of een goedkope autoverzekering voor jou wel of niet interessant is. Voor mensen die zich herkennen in de onderstaande situaties kan dit het overwegen waard zijn:

 

  1. Wanneer je een zeer voordelige, tweedehandse auto hebt gekocht;
  2. Indien je de hogere premie van een meer uitgebreide verzekering niet kan betalen;
  3. Indien je eigenlijk slechts zeer zelden de auto uit de garage haalt;

 

In principe blijft het in de praktijk echter wel altijd belangrijk om bij het aflossen van een autolening gebruik te maken van een autoverzekering waarbij ook eigen schade is gedekt. Doe je dat niet en heb je het ongeluk om betrokken te raken bij een ongeval met aanzienlijke materiële schade? Dan zal je kunnen vaststellen dat dit je financiële situatie voor een bijzonder lange tijd sterk negatief kan beïnvloeden. Dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn.

 


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.